De vita dvärgarna som finns i vår galax har alla en gång varit vanliga stjärnor som solen. Hur har det då gått för deras eventuella planetsystem? Astronomerna Boris Gänsicke och Tom Marsh med kollegor vid University of Warwick i England har kartlagd ett par hundra vita dvärgar – och hittat som kanske liknar solens sits om typ fem till åtta miljarder år. Vita dvärgen SDSS1228+1040, som ligger 460 ljusår bort, visar nämligen tecken på ett planetsystem i form av en ring av metallrik gas. Forskarteamet tror att ringen är de förångade resterna efter en asteroid som kom för nära den vita dvärgen.
Läs mer hos University of Warwick
Artikel på New Scientist Space

Bild: Mark A. Garlick
Kan solens framtid se ut såhär? Resterna efter en asteroid bildar en gasring runt nyupptäckta vita dvärgen SDSS1228+1040. (Bild: konstnär Mark A. Garlick)