Färska radarmätningar på Saturnus’ måne Titan visar något som ser ut som ordentliga sjöar. Men en härlig dopp på en sommardag kan du glömma – på Titan är det för kallt för vanligt vatten och istället är det flytande metan som fyller de sjöliknande fläckarna. Det är Nasa-sonden Cassini som gjort radarmätningarna på Titans yta, som publiceras i veckans nummer av tidsskriften Nature.
Läs mer på Cassinis hemsida hos NASA

Bild: NASA/JPL/USGS
Bli inte lurad av färgerna på denna radarbild – Titans sjöar är i bästa fall fyllda av flytande metan. Men till formen liknar de sjöar på jorden och detta tror forskare betyder att liknande processer format Titans yta som på sjötäckta områden på jorden. (Bild: NASA/JPL/USGS)

2 KOMMENTARER

  1. Det skulle vara mycket intressant att få veta om vi kan få mer information om Titan. Jag jämför med all information vi fick när första marssonden hade landat. Har man lyckats få ut mera info och vågar man gissa när vi kan få del av den?

Comments are closed.