Mycket konkurrens om rymdnyheterna idag. Medierna verkar ha valt att än en gång frossa i Christer Fuglesangs hemkomst till Stockholm och snudd på hjärndöda intervjuer med den outtröttlige astronauten.
Men bakom jippona pågår politiken, och mer av den varan än vanligt. Medan Lars Leijonborg fick presentera Fuglesang med en skrämmande klen tubkikare på Centralen i Stockholm, var näringsministern Maud Olofsson i Kiruna och tittade på när nybildade konsortiet Spaceport Sweden tecknade samarbetsavtal med Virgin Galactic. Andra svensken i rymden kommer som bekant att bli en rymdturist, men först nu dyker det upp ett möjligt namn, utlandssvenske Bengt Söderqvist. Det rapporterar Spaceport Sweden och SvD.

Intressantast bland Fuglesang-artiklarna är intervjun i dagens DN. Christer berättar om experimentet med ljusblixtarna som astronauterna ser och som orsakas av kosmisk strälning. Han kommenterar även Kinas lite oroväckande nerskjutning av en gammal vädersatellit, och menar att det är rimligt att även andra länder än USA använder rymden för militära ändamål. En intressant åsikt med tanke på att Fuglesang nu enligt Aftonbladet även kommit ut som en möjlig framtida borgerlig politiker. Dessutom antyder Maud Olofsson i en intervju med TT att Sverige och USA har olika definitioner på vad som är militär utrustning på en uppsändningsplats som Spaceport Sweden. Fortsättning lär följa.
Läs mer hos Dag Kättströms Rymden i dag

Bild: Malte
Uppemot två tusen stockholmare, inklusive undertecknad, samlade på Centralstationen i eftermiddags för att välkomna hem Christer Fuglesang.