Rymdfararföreningen Association of Space Explorers har gett sig in i debatten om skydd mot framtida asteroid- och kometnedslag, som till exempel det från asteroiden Apophis. Organisationen ska samla kunskap och enligt diverse medier (New Scientist, till exempel) uppvakta FNs Kommitté om yttre rymdens fredliga utnyttjande med målet att presentera en handlingsplan för världsorganisationen 2009. Man ska med andra ord inte tro på rubriken i DN (’FN ska hantera hot från rymden’), som bloggarna Björn Pedersen och Jan-Inge Flücht tycks ha gjort. En framtida roll för FN i skydd mot rymdhot är alltså bara på förslagsstadiet än så länge, och just nu har kommittén annat att snacka om, som till exempel Kinas satellitsprängning för några veckor sedan. Sannolikheten att just Apophis ska träffa jorden den 13 april 2036 är nu nere vid en på 45.000. Om den trots allt skulle landa på jorden är en träff i Stilla havet mest sannolikt, enligt New Scientist, med tillhörande jättetsunami som följd. Bloggarna tycks tvivla på FNs förmåga att göra något vettigt, men frågan är om det är rimligt att länder som USA agerar mer eller mindre ensamt i kartläggning och planering inför asteroid- och kometbesök. Att globalt samarbete är nödvändigt känns självklart. Snittantalet döda per år på grund av nedslag från rymden är faktiskt lika stort som antalet döda i flygtrafiken, eller för den delen i andra, mer frekventa, naturkatastrofer.