Både BBC och Metro rapporterar att sötpotatis odlad från frön som varit uppe och vänt i rymden har lanserats i Shanghai som en särskild delikatess. I synnerhet till parmiddagar på Alla hjärtans dag. Samtidigt rapporterar bland andra Astrowebb att den japanska sonden Hayabusa snart kan få lämna den potatisformade asteroiden Itokawa. Tekniska problem har enligt japanska rymdstyrelsen lösts, och redan i mars kan det vara dags att börja hemresan. Med tanke på allt detta känns det som rätt tillfälle att presentera blivande rymdkonstnären Claus Schröter, som jag fick kontakt med efter att han var med i slututställningen för utbildningen Astronomi bild och konst på Stockholms universitet. Claus, som är till vardags ingenjör, gör utomjordiska bilder med hjälp av vardagsföremål. Som till exempel just potatisar.

Bild: ©Claus Schröter
I denna främmande solsystem befinner vi oss nära en ovanligt avlång asteroid som kretsar kring en röd jättestjärna. En jordliknande planet kan man skymta lite längre bort. Klicka för en större version. (Bild: ©Claus Schröter)