Rymdteleskopet Chandra, som tar röntgenbilder, har nu kartlagt röntgenstrålningen från de så kallade skapelsens pelare, eller rättare sagt, stjärnbildande områden i Örnnebulosan. De nya observationerna från Chandra visar att det finns massvis med stjärnor i området, men nästan inga inuti själva pelarna. En förklaring är att det helt enkelt inte finns några stjärnor gömda i pelarna, och en annan är att stjärnorna är så unga att de ännu inte börjat skina i röntgenstrålning.
Läs mera hos Chandra
Se en högupplösningsanimering av Örnnebulosan(3.2 MB)

Bild: NASA/CXC/U.Colorado/Linsky et al.; NASA/ESA/STScI/ASU/J.Hester & P.Scowen
Örnnebulosan som den ser ut genom Hubbleteleskopet (färgbild), tillsammans med de nya Chandra-observationerna som visar de energirika stjärnorna i området. (Bild: Röntgen: NASA/CXC/U.Colorado/Linsky et al.; Optiskt: NASA/ESA/STScI/ASU/J. Hester & P. Scowen)