Ännu en forskarkapplöpning är över, nu finns de första spektra på planeter i andra solsystem än vårt eget. Dag Kättström och Johnny Rönnberg har redan skrivit initierat om upptäckten, som gjorts med rymdteleskopet Spitzer. I Spitzers pressmaterial återfinns en massa information, spekulation, och den sedvanliga astronomiska hötorgskonsten. Jag tycker att ni förtjänar fler grafer helt enkelt, kära läsare. Vanligtvis skyr denna blogg grafer och spektra som pesten — fina bilder ska det ju helst vara. Men ett spektrum säger mer än tusen ord till konnässören, och för alla andra kan sådant ändå se intressant ut. Här nedan får ni till exempel planeten HD 189733b:s nytagna spektrum som det ser ut i infrarött ljus. Fler finns i originalartiklarna om HD 209458b respektive HD 189733b.

Bild: NASA/JPL-Caltech/C. Grillmair (SSC/Caltech)
Spektrum på exoplaneten HD 189733b, som ligger 62 ljusår bort från jorden. Punkterna är de nya observationerna, och den vita linjen visar vad man väntade sig enligt teorin. Till vänster så går observationerna och teorin skilda vägar lite grann, och det är ett tecken på att planetens atmosfär innehåller mindre vattenånga än väntat. Klicka för att se fler planetspektra. Bild: NASA/JPL-Caltech/C. Grillmair (SSC/Caltech)