Asteroidnedslag på jorden är sällsynta men mycket skadliga när de väl inträffar. Tsunamirisken är stor om nedslaget sker över havet, och länder med mycket kustnära infrastruktur kan vara extra känsliga. Nu har forskare från University of Southampton i England använt datamodeller för att undersöka de potentiella skadorna från asteroider mindre än en kilometer i storlek. Efter USA och Kina är faktiskt Sverige landet som löper störst risk för omfattande ekonomiska skador på grund av ett asteroidnedslag. Högsta antalet döda blir det om nedslaget träffar nära befolkningstäta områden i sydostasien. Rönen presenterades av Nick Bailey på årets Planetary Defense Conference i Washington DC för tre veckor sedan, men rapporteras i New Scientist idag.
Pressrelease hos University of Southampton

Bild: N. Bailey m fl/University of Southampton
De rödmarkerade områden kan riskera störst ekonomisk skada på grund av framtida asteroidnedslag, enligt nya beräkningar. (Bild: N. Bailey m fl/University of Southampton)