Redan sommaren 2005 rapporterade vi att svenska miljö- och astrosatelliten Odin upptäckt något som såg ut som de första tecken någonsin på syremolekyler i gasen mellan stjärnorna. Nu har Odin-astronomerna med Stockholms Bengt Larsson i spetsen äntligen gjort klart sin analys av den lilla signalen från syret nära stjärnan rho i Ormbärarens stjärnbild. Mätningen bekräftar att de interstellära molnen innehåller långt mindre syrgas än astrokemister tidigare förutspått: Det går hela 20 miljoner vätemolekyler på varje molekyl av syre. Som om det inte redan var svårt att andas i rymden.
Läs mer om upptäckten hos Rymdbolaget
Originalartikeln hos tidskriften Astronomy & Astrophysics

Bild: Alex Mellinger/B. Larsson m fl
Här syns stjärnbildningsområdet rho Oph, 500 ljusår från jorden. I förgrunden (speciellt för er som samlar på rymdgrafer) Odins spektrum som visar den mycket svaga signalen från rho Ophs (och den interstellära rymdens) första syremolekyler. (Bild: Alex Mellinger/B. Larsson m fl)