I norrländska Övertorneå har brottsligheten halverats sedan striden mellan kommun och elleverantör släckte stadens gatljus. Det rapporterar bland andra SVT. Våra städer är annars alla starkt belysta på natten, och många stadsbor som jag pratat med tror att stjärnor, Vintergatan, kometer och norrsken, det är saker man bara kan se på landet eller när man är på utlandssemester. Belysningen är förstås där för att vi ska känna oss tryggare. Frågan är om inte kontakten med himlavalvet och universum ger en större trygghet än alla säkerhetslampor. Något att grunna på även utanför Övertorneå, tycker jag.
Ljusstyrkan, svenska kampanjen mot ljusföroreningar

Bild: Övertorneå kommun
Matarengivägen i Övertorneå som den såg ut på kommunens webbkamera i morse. Är det nattetid när du läser detta kan du klicka och kanske se en stjärna eller två. (Bild: Övertorneå kommun)