Här kommer ännu en vinnare av priset ’Exoplaneten som mest liknar jorden just nu’, rapporterar bland andra sakliga DN och lite mer utsvävande SvD. Källan är Europeiska sydobservatoriet ESO (pressreleasen finns här) och det framgångsrika planetletarteamet med schweiziske Michel Mayor i spetsen. Originalartikeln finns att läsa här hos Geneves universitet. Den nya planeten har en bana runt den röda dvärgen Gliese 581, 20 ljusår bort, och borde ligga i den beboeliga zonen runt den. Som bloggaren Blogge Bloggelito påpekar är planeten inte riktigt som hemma. En hel del av planetens egenskaper är ännu osäkra – massan kan överstiga de 5 jordmassor som nyhetsrapporteringen citerar. En annan osäker faktor är hur mycket ljus planeten reflekterar.
Rapport i New Scientist
Phil Plait om upptäckten på Bad Astronomy-bloggen

Bild: ESO
Graffantaster se hit: ESOs spektrograf HARPS har mätt upp de små rörelseskillnader som den nya planeten orsakar när den åker runt sin röda sol, Gliese 871. (Bild: ESO)

1 KOMMENTAR

  1. Med ett mindre teleskop kan man se stjärnan, eftersom den är av tionde magnituden. Stjärnan kallas även HO Librae, men ljusvariationerna är så små att ett öga inte kan upptäcka dem(mindre än en tiondels magnitud).

Comments are closed.