Nyupptäckta exoplaneten Gliese 581c är en underlig liten värld, men den är den mest jordliknande exoplanet som vi känner till. Den snurrar runt sin svala röda sol på bara 13 dagar och det är sannolikt att halva planeten har ansiktet mot stjärnan medan den andra lider av permanent mörker. Astronomen och exoplanetforskaren Greg Laughlin tror dessutom att planeten kan vara helt täckt av vatten och med vädersystem som inte liknar de som vi ser i solsystemet. Han skriver idag om planeten i sin blogg och även i sitt album på flickr. Laughlin driver för övrigt ett projekt, systemic, där amatörer får tillgång till programvara som kan analysera just sådana data som ligger bakom planetupptäckter som dagens. Astronomen Steinn Sigurðsson skriver om systemic i sin blogg. Idag avslöjar Laughlin att redan i höstas letade några av systemics användare bland mätningarna som låg bakom upptäckten 2005 av den röda dvärgens första planet, och hittade faktiskt spår av Gliese 581c.

Bild: J. Langton och G. Laughlin
Datasimuleringar av vädret på Gliese 581c. Den kan vara täckt av ett djupt hav, beroende på hur långt ut från sin sol som den bildades. (Bild: J. Langton och G. Laughlin)

2 KOMMENTARER

  1. krävs det bara vatten för att ha levande organismer eller ökar det bara chansen? i så fall vad krävs det mer för ämnen?

  2. Endast vatten räcker inte – kol, kväve, väte, sulfur och fosfor tycks vara andra viktiga grundämnen, vad jag kan bedöma. Fast jag skulle tro att i planetsammanhang är flytande vatten den svåraste ingrediens att få till i en sådan soppa.

Comments are closed.