Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA, som också råkar betyda ”själ” på spanska), är ett internationellt projekt som går ut på att installera en massa 7-12 meters teleskop på 5000 meters höjd i Chilenska Atacamaöknen. Med kostnader på över en miljard dollar är ALMA ansedd som ett av framtidens främsta astronomiska projekt.
Nu har man också insett att ALMA är ett idealt laboratorium för att lära oss om människokroppen. ALMA:s placering på extremt hög höjd innebär att de anställda regelbundet måste pendla mellan havsnivå och 5000 meters höjd. Detta är krävande för kroppen, och man känner redan till en del av sådant pendlandes symptom, såsom trötthet, sömnsvårigheter, störd matsmältningsförmåga, huvudvärk och störningar i blodcirkulationen. Dessa effekter kommer att studeras noggrannt för att få ALMA, ”själen”, att lära oss mer om människokroppen.
Läs mera om hur ALMA lär oss om kroppen
Läs kort om ALMA
ALMAs hemsida

Bild: ESO
Ladda ner ALMA-broschyren i pdf-format genom att klicka på bilden (Bild: ESO)