Universum är 13,7 miljarder år gammalt, enligt till exempel mätningar av den kosmiska bakgrundsstrålningen. Hur gammal är då vår galax och dess stjärnor? Minst 13,2 miljarder år, säger astronomerna Anna Frebel från Texas och Norbert Christlieb från Uppsala och deras kollegor, som har nämligen hittat en stjärna som är just så pass gammal. HE 1523-0901, som den heter, innehåller nämligen ovanligt många radioaktiva grundämnen. Med en teknik som liknar C14-metoden kan man jämföra mängderna med uran och torium i stjärnans spektrum med andra tunga grundämnen och därmed komma fram till hur gammal den är. Med HE 1523-0901 har Frebel och Christlieb och sina medarbetare kunnat använda hela 6 stycken olika sådana radioaktiva klockor. Slutsatsen är att stjärnan – och därmed även Vintergatan – föddes max en halv miljard år efter stora smällen.
Läs mer hos ESO

Bild: ESO
Tittar du riktigt noga (typ nära pilen) så kan man se spår av radioaktivt uran i gamla stjärnan HE 1523-0901:s spektrum. (Bild: ESO)