Nyhetsbyrån TT fångar upp nyheten om supernovornas supernova, SN 2006gy – se till exempel storyn i Aftonbladet eller SvD. Den exploderande stjärnan upptäcktes i september 2006 och visade sig snart vara i en klass för sig. Den blev aldrig speciellt synlig sett från jorden, men avståndet på 240 miljoner ljusår avslöjar att den är den ljusstarkaste supernovan som någonsin setts. Astronomen Nathan Smith och sina kollegor, som studerat supernovan, tror att stjärnan som exploderade kan ha varit en riktig bjässe, med en massa på minst 40 gånger solens. Det är till och med möjligt att SN 2006gy är den första kända exempel på den länge förutspådd men aldrig observerad ’parinstabilitetssupernova’. Universums allra första supernovor var troligen sådana, med antimateria (eller i alla fall elektroner och positroner) som drivkraft.


Såhär skulle det kunna sett ut när superljusstarka supernovan 2006gy exploderade. Jag gillar särskilt den käcka kameraskakningseffekten mot slutet. (Animering: NASA/G.Bacon, från Chandrateleskopets hemsida)

Som också noteras i TT-notisen kan samma sak hända den märkliga stjärnan eta Carinae, som ligger bara 7500 ljusår bort. Om den skulle smälla imorgon — inte helt uteslutet, faktiskt — skulle den lysa lika starkt som fullmånen. Eta Carinae kan du förresten läsa mer om i Populär astronomis juninummer. I marsnumret skriver jag om tidernas tio häftigaste supernovor – hm, kanske dags att revidera listan en smula.
Mer om supernova 2006gy hos New Scientist
Läs mer hos Chandrateleskopet