Klothoparna, som är bland universums äldsta medborgare, börjar skapa problem igen. Tidigare verkade de vara äldre än universum självt – med det problemet är löst sen ett tag. Nu gäller det dock hur de bildas. Nya observationer med Hubbleteleskopet har upptäckt att i en känd klothop delar hela tre generationer stjärnor på samma utrymme. Det går stick i stäv med astronomernas tidigare föreställningar (förresten inte första gången en stor klothop har gjort det). En klothops stjärnor ska alla födas på samma gång och på samma ställe. Men kanske de inte alltid gör det.
Mer om klothopsupptäckten på ESAs Hubblesajt

Bild: NASA/ESA/G. Piotto (U. Padua)/A. Sarajedini (U. Florida)
I klothopen NGC 2808 finns stjärnor födda vid tre olika tidpunkter. Hopen är i och för sig bland de tyngsta klothopar, så den är kanske konstig på något sätt. Eller så tvingas astronomerna tänka om. (Bild: Bild: NASA/ESA/G. Piotto (U. Padua)/A. Sarajedini (U. Florida))