Europeiska planetjägarsatelliten Corot har upptäckt sin första planet. Den är ingen liten stenig sak som jorden (eller nyligen hajpade Gliese 581c), utan en gasjätte på nästan två gånger Jupiters storlek. I ESAs pressmeddelande om upptäckten säger svenske projektledaren Malcolm Fridlund att resultaten är preliminära men kvalitén är exceptionell.
— Det visar att datorsystemen ombord fungerar bättre än väntat i vissa fall – upp till 10 gånger bättre än man trodde före uppsändning. Det här kommer att ha en enorm påverkan på resultaten från Corot.

Bild: ESA/COROT exo-team
Grafen visar hur Corots första planet skymmer drygt två procent av sin hemstjärna när den åker framför den. Planeten och stjärnan ligger på 1500 ljusårs avstånd, hela 75 gånger längre bort än Gliese 581c. (Bild: ESA/COROT exo-team)