Söder om polcirkeln är Altair en av de få stjärnor som lyser klart på himlen även under den svenska sommaren. Nu har den dessutom blivit den första solliknande stjärna att ha sin yta kartlagd. Det är fyra teleskop på Mount Wilson i Kalifornien som i förening använts för att göra kartan. Resultatet visar dessutom att stjärnan är mörkare vid sin ekvator. Detta på grund av att Altairs ekvator snurrar 60 gånger snabbare än solens, och det gör att hela stjärnan är tillplattad.
— Att göra bilder på stjärnor är bara början, säger forskaren Ming Zhao. I nästa steg kommer vi att applicera tekniken på att göra bilder på planeter runt näraliggande stjärnor.
Pressrelease hos amerikanska National Science Foundation

Bild: Ming Zhao, University of Michigan
Altair, den första solliknande stjärna med en karta över dess yta. Stjärnan är förresten inte speciellt blå i verkligheten. Kartan gjordes i infrarött ljus. (Bild: Ming Zhao, University of Michigan)