Väderförhållandena just nu är dåliga inte bara på hemmaplan. På Mars härjar nämligen kraftiga dammstormar som orsakar allvarliga problem för de långlivade strövarna Opportunity och Spirit (som jag nämnde i gårdagens inlägg). Opportunity har det värst. Dammet har gjort det riktigt mörkt där den befinner sig, och bara 1% av solljuset når strövarens livsviktiga solpaneler. Just nu har den mer eller mindre gått i ide för att minska energibehovet, men med inget slut i sikte för stormarna finns en överhängande risk för bestående skador.
Mer bakgrund och kommentar på Astroprofs blogg
Andra bloggar om: , ,

Bild: NASA/JPL/MSSS
Dammstormarna har suddat ut detaljerna på Mars yta, och gör livet svårt framförallt för strövaren Opportunity (markerad i mitten av kartorna). Klicka för fler bilder från kretsaren MRO. (Bild: NASA/JPL/MSSS)