Det är klart att det vore roligt om de som satte upp Ales stenar i Skåne kunde bevisas ha varit flitiga astronomer (eller åtminstone kalenderbitare). Det har amatörforskaren Bob G Lind länge hävdat, men arkeologer tycker inte att Lind lyckats presentera övertygande bevis för sina teorier. Nu har dock Riksantikvarieämbetet uppdaterat skyltarna på Ales Stenar, rapporterade bloggaren Martin Rundkvist på Aardvarchaeology häromdagen, och DN tolkar det som upprättelse för Lind. Riksantikvarieämbetets chef menar enligt DN att man ’måste ta hänsyn till den samhällsdebatt som pågår’ och ’lyfter fram både hembygdsforskare och amatörforskare’. Rundkvist tycker att Riksantikvarieämbetet gett upp på att vara vetenskaplig. Det förefaller åtminstone som om verket intagit en mer medial hållning än man skulle väntat sig. Postmodern, säger både Rundkvist och Mats Fröberg på Under lagerbladet, och jag tycker det är att ta i. Om RAÄ verkligen vill ta alternativa tolkningar på allvar så bör allmänheten ges bättre stöd i hur man bedömer trovärdighet när det tvistas om vetenskapliga konflikter av den här sorten.
Om Ales stenar hos Riksantikvarieämbetet
Andra bloggar om: , , , ,

Bild: Wikipedia
Ales stenar på Österlen. Eller i alla fall ett fotografi på dem taget från en vinkel. (Bild: Wikipedia)