Björndjuren, även kända som trögkrypare är bland jordens allra tuffaste små varelser. De har förmågan att byta ut kroppsvattnet och därmed överleva osannolikt jobbiga miljöer. Men hur väl rustade är de för att överleva i rymden? I höst skickas ett gäng björndjur upp på en rysk forskningsraket som en del av ett forskningsprojekt som biokemist Ingemar Jönsson berättar om i Kristianstadsbladet. Jag ringde upp uppsalabiologen Graham Budd som forskat om björndjur och andra extremofiler. Kommer de små liven kunna klara sig i rymden?
— Folk har provat alla möjliga sjuka grejer med dem, som flytande helium, hundra procentig alkohol, röntgensträlning och högt tryck. Jag är helt säker på att de överlever!
Vad kommer man kunna lära sig av experimentet?
— Det kommer att hjälpa oss att förstå hur ämnesomsättningen överlever. Det verkar som om evolutionen råkar kunna förbereda vissa djur för rymdresor.
Att bakterier borde kunna klara att överleva i rymden är välkänt bland astrobiologer, menar Budd. Men om de relativt stora björndjuren trivs i rymden kan det bli något av en tankeställare.
Andra bloggar om: , , ,


Björndjur är små, mellan 0,05 och 1 millimeter långa, men tuffa som få andra djur. Kolla Ingemar Jönssons sida för en bild på ett björndjur i nertorkat tillstånd. (Video: tardigrades.com)

2 KOMMENTARER

Comments are closed.