Inför omröstningen om Plutos planetstatus kom dess största måne Charon rätt nära att själv räknas som planet. Nu visar den i alla fall att den i alla fall tillhör solsystemets intressantaste månar. Nya observationer från Geminiobservatoriets norra teleskop på Hawaii har visar att isen på Charons yta måste någon gång ha smält. Men inte av solen, den ligger ju miljarder kilometer bort och värmer föga. Slutsatsen är att Charon har förmågan att värma upp sin egen is, och kanske har den till och med geysrar som på Saturnus måne Enceladus. Då skulle det kunna finnas vatten under Charons yta, och kanske till och med något slags liv, spekulerar astronomen Jason Cook i New Scientist.
Pressmeddelande hos Gemini

Bild: Software Bisque/M. C. Petersen, Loch Ness Productions/DigitalSky 2, Sky-Skan, Inc.
Såhär skulle isgeysrar på Charon se ut. Troligen värms vattnet inuti månen av radioaktivt kalium, och ammoniakföreningar sänker frysningstemperaturen. Pluto syns i bakgrunden. (Bild: Software Bisque/M. C. Petersen, Loch Ness Productions/DigitalSky 2, Sky-Skan, Inc.)