Fjortonåriga norskan Therese Miljeteig är en klyftig tjej, som nu ska få åka på ESA:s bekostnad till rymdorganisationens uppskjutningsplats i Fransk Guyana. ESA ordnade nämligen en ungdomstävling för att välja ut tio ’rymdlåtar’ som skulle laddas på en mp3-spelare och åka upp till rymdstationen i ett nytt supermodernt obemannat rymdfarkost. En kul idé, kanske, men resultatet blev rätt bisarrt. Therese hade kunnat ladda med aktuella Avril Lavigne eller Mika, som många sina medtävlande gjorde, eller roliga låtar med rymdtema, eller vadsomhelst (dödsmetall någon?). Men nej, hon satsade på dinosaurieskval som Frank Sinatras Come fly with me, och låtar från sådana som Celine Dion, Status Quo och Dire Straits. Dessa naturligtvis imponerade på den tydligen till åldern stigna juryn, och så vann hon. Listan, som finns hos t ex SvD, får Christer Fuglesangs val av rymdmusik (Roxette, Uggla, Bellman, Taube och Abba) att framstå som både hypermodernt och coolt. Bloggen argumentum ad ignorandum är inne på samma spår; Rymdbloggen har samlat några av videorna från Youtube. Vi efterlyser såklart bättre rymdmusik – kommentera om du har förslag.
Läs mer om tävlingen hos ESA

Bild: ESA/D.Ducros
ESAs nya lastfarkost ATV ska börja serva rymdstationen ISS nästa år. (Bild: ESA/D.Ducros)