TT har plockat upp nyheten om att det största kända tomrummet i universum har upptäckts (DN, SVT). Astronomerna Lawrence Rudnick, Shea Brown och Liliya Williams vid University of Minnesota har undersökt ett område på himlen där den kosmiska bakgrundsstrålningen — big bangs efterglöd — verkar vara kallare än på annat håll. Hittills har man inte kunnat förklara denna kalla fläck, och det har varit oklart om den kanske bara berodde på dålig kalibrering hos satelliten WMAP som upptäckte den. Rudnick och sina medarbetare har nu räknat antalet avlägsna källor av radiostrålning (antagligen galaxer och kvasarer) runt den kalla fläcken, och upptäckt att de är avsevärt färre där än annars på himlen. Den enklaste förklaringen till bristen på radiokällor just vid den kalla fläcken i bakgrundsstrålningen är att i den riktningen finns ett ordentligt stort tomrum. Med en radie på nästan en miljard ljusår.
Stora tomrum i världsalltet är inget nytt, då universums storskaliga struktur verkar mest likna mitten av en tvättsvamp. Men det här tomrummet är ovanligt stort och verkar inte riktigt kunna förklaras av de nuvarande bästa teorier för varför universum ser ut som det gör idag. Rudnick tror att den mystiska mörka energin kan ha ett finger med i spelet. I vilket fall som helst kan tomrummet bli ett ingenting som verkligen gör väsen av sig.
Artikel hos New Scientist
Originalartikeln hos arXiv.org
Pressmeddelande hos NRAO
Andra bloggar om: , , ,

Bild: NASA WMAP Science team
Den kalla fläcken i WMAPs karta över den kosmiska bakgrundsstrålningen beror på ett löjligt stort tomrum i universum. (Jag kan förresten inte garantera att jag prickat in rätt fläck, men lovar att kolla upp saken.) Vill du gå ut i natt och titta på tomrummet är det tyvärr kört. Det syns nämligen inte från svenska breddgrader och är minst sagt inte lätt att få syn på. Knappa in koordinaterna 03 11 00.00 -20 36 00.0 i Google Sky eller valfri himmelskarta så ser du i varje fall var det ligger. (Bild: NASA WMAP Science team)