Grönhögens observatorium på södra Öland, där Grönhögens Astronomiska Förening haft mångårig verksamhet, är till salu. Föreningens ordförande Jörgen Danielsson meddelar att på grund av ett ägarbyte på fastigheten, där föreningen hyrt av Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, så har observatoriet behövt stängas. Synd, tycker jag, med tanke på alla amatörastronomer och andra besökare som där kunnat uppleva stjärnor och planeter under den klara öländska himlen. Intresserad? Mer info finns på föreningens hemsida.

Bild: Jörgen Danielsson
En intressant investering? Grönhögens observatorium är väl lämpat för stora teleskop, men ska enligt uppgift lätt kunna fraktas till ett nytt läge med lastbil. (Bild: Jörgen Danielsson)

Senast vi rapporterade om ett observatorium som skulle stängas var väl Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Där är det glädjande nog åter i full gång: kolla på hemsidan för information om en höst som är späckad med visningar. Hoppas att utvecklingen går lika fort och positivt för Grönhögens 4,5-meter stora kupol.