Kanske inte. Men i sommarstjärnbilden Svanen döljer sig en stor hemlighet – den skört vackra Slöjnebulosan, som är resterna efter en supernovaexplosion från minst 5000 år sedan. Nu har Hubbleteleskopet tagit bilder på några väldigt små detaljer i nebulosan, där chockvågen från supernovan krockar med och lyser upp gasen mellan stjärnorna. Phil Plait skriver målande om bilderna men något vetenskapligt nyhetsvärde verkar inte riktigt finnas, av pressreleasen att bedöma. Ibland är kanske (som banal skrev för några dagar sen) en snygg slöja en nyhet i sig.

Bild:  NASA, ESA, Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble-kollaborationen
Chockvågor får atomer och joner av syre (blått), svavel (grönt) och väte (rött) att lysa i supernovaresten Slöjnebulosan. (Bild: NASA, ESA och Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble-kollaborationen)