I juli skrev vi om de svenska björndjuren som skulle upp i rymden. Så i lördags åkte de upp med en Foton M3-raket från Bajkonur i Kazakstan tillsammans med en mängd andra europeiska experiment. ESA har detaljerna. Jag ringde upp Ingemar Jönsson från Högskolan i Kristianstad dagen innan uppskjutningen. Han berättar att de pyttesmå krabaterna kommer att utsättas för hård prövning, även om de just nu befinner sig i nertorkat tillstånd.
— Det är första gången som man utsätter ett djur för både vakuum och strålning.
Efter flygningen åker Ingemar till Holland för att hämta sina prover. Först om ett tag kommer vi få veta hur det gått för björndjuren.
— Vi ska följa upp på olika sätt. Det finns flera olika arter, och en av arterna ska dessutom odlas. Det kan ta alltså en eller två månader innan vi är klara med utvärderingen.
Andra levande varelser ombord på Foton M3 är ett gäng bakterierna som ska pröva tesen att liv kan ha nått jorden från yttre rymden. De åker i stenbitar som fästs på raketens utsida och får alltså utstå extrema temperaturer vid återinträde i atmosfären.
Andra bloggar om: , , ,

Bild: ESA - S. Corvaja/Ingemar Jönsson
Björndjur tål det mesta när de är i uttorkat tillstånd (lilla bilden). Kanske till och med en rymdresa? (Bild: ESA – S. Corvaja/Ingemar Jönsson)