Bild: NASA/JPL/SSI/mosaikbild av Gordan Ugarkovic
Saturnus svartvita måne Japetus, plåtad av sonden Cassini i måndags. Större versioner finns här och (obs! 3 MB) här. (Bild: NASA/JPL/SSI/mosaikbild av Gordan Ugarkovic)

Från Planetary Societys blogg via Bad Astronomy: en splitterny mosaik av bilder från sonden Cassini. Den 10 september flög Cassini förbi Saturnus valnötliknande måne Japetus och tog en massa kort, och de första som släppts visar upp ännu några av solsystemets mest häpnadsväckande landskap. Japetus yta är, lite förenklat, kolmörk på ena sidan och blank och ljus på den andra, och fläckig som en dalmatin däremellan. Det är inte klarlagt varför, men ytan innehåller spår av händelser långt tillbaka i tiden. Fler bilder finns hos ESA och NASA. Förresten skickade sci-fi-nestorn Arthur C. Clarke en videohälsning inför Cassinis besök hos Japetus. Den finns att se här.
Andra bloggar om: , , , ,