Det nya högteknologiska LBT-teleskopet har just börjat användas i vetenskapligt syfte. Large Binocular Telescope, som förkortningen står för, kan liknas vid en jättekikare, eftersom det består av två 8,4-metersspeglar monterade sida vid sida. Med ny teknik kan speglarna användas samtidigt och då samla in lika mycket ljus som ett 11,8-metersteleskop, och med en upplösning som ett på 22,8 meter!

Foto: Aaron Ceranski
Såhär ser ”jättekikaren” LBT ut från utsidan (Bild: LBT Corporation)

En av de första sakerna man tittat på är den relativt nyupptäckta Herkulesdvärggalaxen. Dvärggalaxer är mindre anhopningar av stjärnor, gas och stoft mellan större galaxer som Vintergatan och Andromedagalaxen. Dvärggalaxer nära Vintergatan får ofta namn efter vilken stjärnbild de upptäcks i. De flesta av dessa galaxer är ganska runda eller ovala, men Herkulesdvärggalaxen, som alltså finns i stjärnbilden Herkules, verkar platt eller möjligen cigarrformad.

Bild: LBT Corporation
(Bild: LBT Corporation)

Detta är inget ovanligt i sig, eftersom det finns andra dvärggalaxer (t ex Sagittariusdvärggalaxen i stjärnbilden Skytten) med liknande former, men dessa befinner sig alla nära en större galax som har dragit sönder den lilla dvärggalaxen. Herkules är tio gånger längre bort än Sagittarius, och borde därför inte råka ut för samma dragkrafter. Det kan vara så att Herkules befinner sig på en speciell bana kring Vintergatan så att den har varit närmare oss förut. I vilket fall som helst är det ett väldigt speciellt objekt, som Matthew Coleman vid Max Planck-Institutet för astronomi i Tyskland, som lett studien, själv säger.

Läs mer om upptäckten på LBT:s hemsida