Bild: malte; bokomslag: Ny tid/Tigertext
Tove Janssons första och mest astronomiska serie ges ut på nytt. (Bild: Ny tid/Tigertext)

bokmässan här i Göteborg har Populär astronomi som sagt hamnat bland kulturtidskrifterna, kanske lite väl långt från Forskartorget där Vetenskapsrådet, Nationalencyklopedin och UR presenterar ett späckat vetenskapligt program. Men även här bland de smala kulturtidskrifterna finns rymden representerad. Till exempel ger finländska tidskriften Ny Tid ut Tove Janssons allra första muminserie, Mumintrollet och jordens undergång från 1947-8, på nytt. Den är förlagan till Kometen kommer, och beskriver hur Mumindalen anfalls av en illröd och illasinnad himlakropp som hotar utplåna jorden, ett hot som speglar livet i skuggan av andra världskriget. Mumintrollet och hans vänner är ’upprörda’, men möter ingen som helst förståelse för sin rädsla hos de två skäggiga professorerna på observatoriet i Ensliga bergen.

Den här kometen, sade professorn, är ett enastående och glädjande fall. Man kan inte nog förundra sig över den.

På lördag förmiddag samtalar Mark Levengood och Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson om serien och om mumintrollens politik, klockan 11 här i Kulturtidskrifternas monter alltså.

Lite domedagsstämning var det även under eftermiddagen då SACOs ordförande Anna Ekström talade på Forskartorget under rubriken ’Har disputerade någon arbetsmarknad?’. Svaret var alltså ett rungande ja, då jobbläget för utbildade är riktigt bra. Men för universiteten ser det mörkare ut. Med ’skandalöst’ minskande anslag och ökad konkurrens om arbetskraft kommer de i framtiden inte kunna erbjuda jobb åt de forskarna de själva utbildat, menar. Om det stämmer verkar återväxten inom den svenska forskningen leva under hot.