Bild: CCTV
Kinesiska rymdfarkosten Chang’e 1 lyfte igår med månen som mål. (Bild: CCTV)

I september skjöts japanska månsonden Kaguya upp från Tanegashima Space Center. Kaguya, eller SELENE som sonden officiellt heter, ska undersöka månens yta och dess innehåll på en mängd olika sätt. Sonden skiljer sig avsevärt från till exempel svenska månsonden SMART-1, som hade som första prioritet att prova ny teknik. Kaguya är alltså ett omfattande projekt och har kallats för det största månskeppet sedan Apolloprogrammet. Dessutom ska minisatelliterna Okina och Ouna hjälpa Kaguya med att mäta tyngdkraften på månens baksida, något som inte kunnat göras förut.

Det är inte bara Japan och USA har sikte på månen. Nu har Kaguya fått sällskap av Kinas mest ambitiösa rymdfarkost hittills, Chang’e 1, som började sin bana mot månen i onsdags morse (Astrowebb, Rymden i dag, SVT). Chang’e har också vetenskapliga mål högt upp på priolistan, som 3-d kartläggning av månens yta och undersökningar av dess kemiska innehåll. Under hösten har Kina också uppgett att landet inte tänker stanna vid obemannade månsonder. Målet är liksom USA att skicka taikonauter (det kinesiska ordet för rymdfarare) till månens yta 2017. Innan dess kommer två delmål: att landa en månbil bil på månen mellan 2010 och 2012, och 2015 att hämta hem prover från månytan. Mer om Chang’e 1 finns på ESAs hemsida.

Och det slutar inte där. År 2009 rivstartar Indien sin kampanj att räknas med de stora rymdutforskningsländerna. Landet har hållit på med satelliter ändå sedan 1975, men först nu ska raketsystemet PSLV användas till att skicka upp något längre ut än en bana runt jorden. Chandrayaan 1 heter månsonden, och den ska huvudsakligen ägna sig åt att kartlägga månens yta i olika slags ljus, bland annat röntgenstrålning. Ett projektilexperiment finns också med, och ska krocka med månens yta i samma stil som NASAs Deep Impact häromåret. Svenska Institutet för rymdfysik finns också med på ett hörn. Instrumetet SARA, som byggs i Kiruna och ska flyga med Chandrayaan-1,
kommer att ta reda på hur solvinden krockar med ytan och skickar neutrala atomer därifrån ut i rymden. Det blir första gången sådana mätningar görs på månen.

Vill du (eller din favorit rymdföretag) vara med och leka själv så finns det dessutom tävlingen Google Lunar X-Prize, som Rymden idag skrev om i september. Stiftelsen X Prize Foundations nya tävling, som har Google som sponsor, har månen som mål för de tävlande: Utmaningen är att före slutet av 2012 landa en obemannad sond på månen, låta en månbil ta sig 500 meter på månytan, och skicka tillbaka bilder till jorden.

Förresten går allt som planerat hos rymdfärjan Discovery, rapporterar Astrowebb.