Många källor meddelar att rätt okända kometen Holmes fått ett enastående utbrott och syns på natthimlen. Med blotta ögat! Komet Loneos släng dig i väggen liksom. Jag var ute nyss och kollade och trots starkt månsken var det inga som helst problem att se kometen — enda haken är väl att den ser ut som en stjärna. Det kan ändra sig under de kommande dagarna då stoftet och gasen från utbrottet breder ut sig, men exakt hur det kommer att gå vet man ännu inte. Sky & Telescope informerar att Holmes komet höll på med ett liknande utbrott när den upptäcktes 1892.
Bad astronomy blog
Diskussion på Astronomiguiden
Notis i DN
[Uppdatering 25/10: Bättre bilder har börjat dyka upp på flickr.com, som till exempel den här. Kometen ligger just nu hela 240 miljoner kilometer bort, vilket är 50 procent längre bort än till Mars just nu.
En liknande bild togs också av svenske P-M Hedén, se den på hans blogg]

Bild:
Kometen ligger i Perseus stjärnbild, nästan rakt uppåt sent på kvällen. (Bild: efter Winnie’s KometenseitenWinnie’s Kometenseiten)