I maj skrev vi om den ljusstarkaste supernova som någonsin observerats, supernovan 2006gy. Nu får den lämna över kronan till en ännu kraftigare explosion, som döpts till SN 2005ap. Supernovan upptäcktes redan 2005, men det är först nu som amerikanska astronomen Robert Quimby och hans kollegor samlat sina rätt överraskande slutsatser. Sedd från jorden var 2005ap inget särskilt direkt, men å andra sidan ligger den i en liten galax hela 3 miljarder ljusår bort. Räknar man in avståndet lyste den i själva verket nästan tre gånger så starkt som 2006gy. Vad som orsakar sådana här osannolikt kraftiga stjärnexplosioner vet man ännu inte. Sannolikt är det de allra största stjärnorna som exploderar såhär, men hur det går till är en fråga som supernovaforskare inte hunnit svara på ännu.
Pressmeddelande hos McDonald Observatory i Texas

Är du i Malmö den 8 november så kan förresten du vara med och välja en ny lista över tidernas tio häftigaste supernovor. Jag håller nämligen föreläsning — och omröstning! — under Fysikens dag på Malmö högskola. Nomineringarna kommer inte vara de samma som i Stockholm i januari, kan jag lova.
Andra bloggar om: , , , ,

Bild: SDSS, R. Quimby/McDonald Obs./UT-Austin
Ja, de här före- och efterbilderna ser ju alla likadana ut. Men tänk på att alla fläckar på de här bilderna är galaxer, och rekordsupernovan 2005ap (den med streck bredvid) lyser klarare än allihopa. (Bild: SDSS, R. Quimby/McDonald Obs./UT-Austin)