Cosmonovas astronom Tom Callen intervjuas i SvD om mörker och våra städers alltigenomträngande belysning nattetid. Han tycker att folk går miste om en viktig inspirationskälla, och berättar att det till och med finns folk som inte känner igen månen. Bloggaren Johan Ingerö kallar detta civilisationskritik och tycker att man gott kan ta sig ut ur staden om man vill uppleva ’natten så som våra förfäder såg den’. Ingerö tycker att människor skaffar den belysning de behöver — jag är inte så säker på det. I Övertorneå kommun minskade brottsligheten när offentlig gatubelysning släcktes på grund av konflikten med elleverantören. I framtiden behöver vi stadsbelysning som funkar när människor behöver den, men som kan släckas och dämpas när vi vill sova, titta på stjärnorna eller norrskenet. Räcker verkligen nuvarande tekniken, och kunskaperna inom både stadsplanering, brottsbekämpning och strömbesparing för att alla kan få friheten att välja? Jag tvivlar på det. En önskan om förbättring på dessa fronter borde väl både Tom Callen och Johan Ingerö kunna skriva under på.

Svenska kampanjen mot ljusföroreningar Ljusstyrkan har förresten nyligen uppdaterat sin hemsida.