Spaceweather.com rapporterar att kometen Holmes börjat utveckla en svans, och ser således liiite mer ut som en klassisk komet snarare än en luddig skiva. Kolla till exempel denna bild av av engelska amatörastronomen Pete Lawrence och denna av Sean Walker. Fler bilder finns i Spaceweathers Holmes-galleri. Förresten har proffsastronomer på bland annat Kanarieöarna och Frankrike nu mätt upp hur kometens lysande stofthölje expanderar och konstaterar att utbrottet slängt ut partiklar i rymden med hastigheter på ungefär 500 meter i sekunden.

Svansen går ännu inte att se med blotta ögat. Men kometen lyser fortsatt starkt, och kan ses vid bra väder hela natten som en lite luddig stjärna i stjärnbilden Perseus. Stjärnkartor finns till exempel här.

Bild:
Titta mot nordost och rätt högt upp (i början av natten, klockan 23 står den rakt uppåt) så har du goda chanser att se kometen Holmes.

Andra bloggar om: , ,