Bild: NASA
En modell av den fantastiska lilla satelliten Sputnik 1. (Bild: NASA)

På torsdagen den 4 oktober firas det runt om i landet att det är exakt 50 år sedan ryssarna skickade upp sonden Sputnik 1 och rivstartade rymdåldern.

Här i Stockholm gästar marsexperten och författaren Ella Carlsson AlbaNova universitetscentrum med anledning av firandet, och kosmologen Edvard Mörtsell föreläser om universum, mörk energi, och framtida rymdteleskopet SNAP. Praktiska detaljer finns hos Svenska astronomiska sällskapet.

I Malmö talar Leif Ahndorff, till vardags bloggare på rymdturism.se om just rymdturism. Praktiska upplysningar finns hos Tycho Brahe-sällskapet.

På Umeås Umevatoriet blir det vernissage för en skulptur som elever på Hörnefors skola gjort efter att ha lärt sig om vår kollega Gabriella Stenbergs forskning. Räkna med omkoppling av magnetfält (och kanske norrsken!). Pressmeddelandet berättar vad som händer och när.

Hur firar just du Sputnik? Saknar du tårta så kan du i alla fall läsa Björn Stenholms artikel om Sputnik från senaste Populär Astronomi [pdf]. Andra tillbakablickar finns hos DN och GP. Kommentera här nedan och berätta vad du tänker om de 50 rymdåren som gått – och de som kommer!
Andra bloggar om: , ,