Om STEREO, NASA:s två satelliter som tar 3D-bilder av solen, har vi skrivit förut. Nu har det släppts STEREO-As häpnadsväckande bilder av kometen Encke som befinner sig just nu nära solen. En komets svans uppstår på grund av att solen skickar ständigt ut en massa partiklar som ”slipar” på kometen och blåser material bakåt. I ett av solvindens starkare utbrott har Enckes svans lossnat helt från kometen. Det har säkert hänt förut, men det här är första gången som en satellit har kunnat fånga hela förloppet och göra film av det.

Klicka i rutan nedan för att se filmen. Den är förresten även dagens Astronomy picture of the day, vilket är en mycket bra resurs för snygga rymdbilder. APOD finns sedan 1995 och är därmed tveklöst en av de äldsta bloggarna på nätet.


Länk till videon. NASAs pressmeddelande.