Bild: NASA
Sheikh Muszaphar Shukor tillsammans med kosmonautkollegan Yuri Malenchenko och befälhavare Peggy Whitson i en bild tagen innan de åkte upp till ISS. Malenchenko och Whitson blir kvar i rymden fram till april 2008. (Bild: NASA)

Christer Fuglesangs gamla rymdfärja Discovery är redo att flyga än en gång. Tisdagen kl 17.38 svensk tid bär det av mot rymdstationen ISS. Europa representeras bland besättningen av italienske Paolo Nespoli, vars väntan på rymduppdrag varit nästan lika lång som Christers. Befälhavare på Discovery är astronauten Pam Melroy, som blir rymdfärjans andra kvinnliga befälhavare. När Discovery når rymdstationen blir det ISS’ nuvarande befälhavare Peggy Whitson som tar emot. Resan denna gång har som huvudsyfte att bringa Harmony till rymdstationen. Modulen Harmony blir navet som kopplar de kommande europeiska och japanska forskningslabben tillsammans. När Peggy Whitson åkte upp till rymdstationen häromveckan hade hon förresten sällskapet av läkaren, fotomodellen och rymdturisten Sheikh Muszaphar Shukor, Malaysias första rymdfarare. Han blev känd inte bara för sin roll i landets ovanliga rymdprogram, som är en del av ett stridsflygplansinköp från Ryssland, men också för att han firat slutet av Ramadan i rymden. Det är tack vare hans resa som det nu finns en en handledning för muslimer i rymden. Nu är han i alla fall tillbaka på jorden. Igår landade han tillsammans med två kosmonautkollegor efter en enligt Spaceflight Now ovanligt jobbig och brant landning i Kazakstan.
Mer om Discoverys resa på Astrowebb
…och på NASAs rymdfärjesida