Polaren från förr, sonden Voyager 1 gjorde det 2005. Nu ska även Voyager 2 ta sitt första avgörande steg ut ur solsystemet. Sonden, som skjöts upp 1977 och bland annat gett oss våra första inblick i Uranus och Neptunus hemliga liv, kan enligt nya beräkningar korsa terminalchocken närsomhelst. Det är området i rymden, 90 gånger längre bort än solen, där solvinden abrupt saktar ner på grund av att den krockar med gasen utanför solsystemet. När Voyager 1 gjorde samma sak 2005 så upptäckte den en del oväntade saker. Rymdfysikern Haruichi Washimi har räknat ut från sondens senaste data att Voyager 2 passerar terminalchocken nån gång under slutet av 2007 och början på 2008. Kanske kommer man kunna se händelsen i sondens senaste mätningar? De finns i alla fall för allmän beskådning på sondernas hemsida hos NASA.
Pressmeddelande hos University of California

Bild: NASA/Walt Feimer
Voyager 2 håller på att lämna solsystemet, ute där terminalchocken bildar solvindens slut. Känns bilden för teknisk så kan du se samma slags fysik i ditt handfat (tack Wikipedia) eller besöka Kiruna för att se terminalchocken i jättesolsystemsmodellen Sweden Solar System. (Bild: NASA/Walt Feimer)