Polaren från förr, sonden Voyager 1 gjorde det 2005. Nu ska även Voyager 2 ta sitt första avgörande steg ut ur solsystemet. Sonden, som skjöts upp 1977 och bland annat gett oss våra första inblick i Uranus och Neptunus hemliga liv, kan enligt nya beräkningar korsa terminalchocken närsomhelst. Det är området i rymden, 90 gånger längre bort än solen, där solvinden abrupt saktar ner på grund av att den krockar med gasen utanför solsystemet. När Voyager 1 gjorde samma sak 2005 så upptäckte den en del oväntade saker. Rymdfysikern Haruichi Washimi har räknat ut från sondens senaste data att Voyager 2 passerar terminalchocken nån gång under slutet av 2007 och början på 2008. Kanske kommer man kunna se händelsen i sondens senaste mätningar? De finns i alla fall för allmän beskådning på sondernas hemsida hos NASA.
Pressmeddelande hos University of California

Bild: NASA/Walt Feimer
Voyager 2 håller på att lämna solsystemet, ute där terminalchocken bildar solvindens slut. Känns bilden för teknisk så kan du se samma slags fysik i ditt handfat (tack Wikipedia) eller besöka Kiruna för att se terminalchocken i jättesolsystemsmodellen Sweden Solar System. (Bild: NASA/Walt Feimer)

2 KOMMENTARER

 1. Jävlar vad intressant blogg. Hittade er av en slump för flera timmar sen och har sen dess suttit med vidöppen mun över allt häfftigt ni skrivit om. När jag noterade att jag kommit ända till början av 2005 i era inlägg och klockan för länge sedan passerat läggdags får jag ta paus och fortsätta imorgon!

  Men fet cred till er för detta arbete, jag är nu slav under er blogpenna.

  Tänkte förövrigt tanken att vad coolt det skulle vara om man byggde sig en farkost, pumpade den full av syrgas, vatten, käk och reningsanläggning. Och sen bara sköt iväg sig för att trettio år senare vara den första människan som lämnade vårt solsystem.

  Det skulle vara ensamt, men häfftigt.

  Om ni hör någon som behöver en frivillig skulle jag vara frivillig! Kanske..

  Om jag kommer på något fint sätt att lägga fram det för flickvännen..

  ”Jo, nu är det så här att jag tänkte sticka från solsystemet och kommer nog inte tillbaks hit någe mer, men jag ska tänka på dig om trettioår när jag lämnar solsystemet. Då blir du väl glad?”…

 2. Kul att du gillar bloggen! Den sträcker sig som tur är inte mycket längre tillbaka än början på 2005 🙂

Comments are closed.