Venus kan man titta på på morgonkvisten just nu då den lyser klart i sydost. Eller så kan man syna den i detalj som ESA-sonden Venus Express gjort sen våren -06. I veckans nummer av Nature publicerar venusvetarna vad de hittat (DN). Mest spännande är mätningar signerade svenskbyggda instrumentet ASPERA-4 (hela artikeln finns här). Det har räknat upp vilka joner det är som solvinden sliter bort från Venus’ atmosfär, som saknar ett skyddande magnetfält som vi har runt jorden. Jonernas mängder tyder på att planeten fortfarande håller på förlora vattenånga ut i rymden — och källan till vattenångan tror man är tidigare djupa hav. Att Venus haft oceaner förr har man misstänkt sen tidigare, men de nya resultaten säger att de kan ha varit djupare än man trott.
Mer hos Institutet för rymdfysik
Mer hos Nature (med spons av ESA, men inte dåligt för det)
Andra bloggar om: , , ,

Bild: ESA/VIRTIS-VenusX/INAF-IASF/Obs. de Paris-LESIA (A.Cardesin Moinelo, IASF-INAF)
Vädret på grannplaneten är sannerligen inte av denna värld. Venus Express har bjudit på idel överraskningar, som till exempel sydpolsvirveln och plötsliga oförklarade sydsken. Klicka på bilden för mer. (Bild: ESA/VIRTIS-VenusX/INAF-IASF/Obs. de Paris-LESIA (A.Cardesin Moinelo, IASF-INAF))