Bild: SVT
Att sända till rymden — skulle det vara farligt även med kompetent personal bakom kameran? Därom tvistar i experter i så kallat METI, meddelanden till utomjordisk intelligens. (Bild: SVT)

I SVTs komediserie Hej rymden! sänder ett olämpligt gäng tv-journalister information om jordelivet till eventuella utomjordingar, på uppdrag av FN. De program jag kikat på har visserligen haft lika lite att göra med rymden som föregångaren Hej domstol! i P3 hade med rättsväsendet. Men grundidén, att medvetet sända radiosignaler mot utomjordiska civilisationer, finns det folk som diskuterar på allvar. Några sådana sändningar till näraliggande planetsystem har redan gjorts och kallas METI eller ’aktiv SETI’. Men de är kontroversiella. Blir jorden ett farligare ställe om våra vänliga ’Hej rymden!’ blir misstolkade av fientligt inställda aliens? Det senaste debattinlägget är en analys av ryske radarexperten Alexander Zajtsev, som kommer bland annat fram till att våra nuvarande radarsändningar till rymden, som används för att spåra farliga asteroider, inte kommer att komma fram till några utomjordingar. I alla fall inte om de fortfarande bor nära sin hemstjärna, men är de farliga så kan det ju inte garanteras. Galen spekulation eller rimliga funderingar? Mer om alltihopa kan man i vilket fall läsa på bloggen Centauri dreams.