Kosmisk strålning kallas de högenergiska partiklar som ständigt regnar ner på jorden från yttre rymden. Mycket av den kan skyllas på solen och supernovor, men de allra mest energiska partiklarna har man inte vetat var de kommer ifrån. Förrän nu, vill säga — nya resultat från det argentinsk-baserade internationella Pierre Auger-observatoriet. Observatoriet ute på den argentiska prärien pampas har spårat miljontals duschar med partiklar som skapas i atmosfären när de kosmiska partiklarna anländer. Nytt är att de 27 stycken kraftigaste händelserna kunnat spåras till riktningar på stjärnhimlen, och de kommer inte varifrån som helst. Det är nämligen de närmaste supertunga svarta hål som tycks vara källorna, alltså de som bor i mitten av de så kallade aktiva galaxerna.
Läs mer hos Pierre Auger-observatoriet
Ännu mera hos New Scientist
.. och Science magazine
Pierre Auger-observatoriet på spanska

Bild: Pierre Auger Observatory
Den uppmätta strålningen beräknas komma från de markerade punktkällorna på den projicerade himmelsfären. (Bild: Pierre Auger Observatory)

Bild:
Pierre Auger-observatoriet i Argentina håller på att byggas ut. I denna bild visas de 1600 stycken planerade basstationer (små punkter, mestadels i det blåa området) som används för att spåra ännu fler kosmiska partiklar. Klicka för fler bilder på observatoriet. (Bild: Pierre Auger Southern Observatory)