Ja, vi kanske hajpade lite för mycket. Europeiska planetjägarsatelliten Corot har nu offentliggjort en del av vad den upptäckt under sina första 300 dagar. Det blev bara en ny exoplanet – COROT-exo-2b. Den är minst 3,5 gånger Jupiters massa och kretsar en gång varannan dag kring en stjärna som väger lika mycket som solen men är svalare och mer aktiv. Planeten, som ligger 800 ljusår bort, upptäcktes tack vare att man observerat stjärnan från både rymden och två teleskop på marken samtidigt. Att inte fler planeter bekräftas just nu beror på att Corots observationer behöver följas upp med teleskop härnere. Så vi får vänta ett tag till innan Corot kan till exempel tala om hur vanligt det är med planeter runt stjärnor som liknar solen, eller hitta några steniga planeter som påminner om jorden. Utöver planeten har Corot också sett två stjärnor som flimrar på ett sätt som visar att de har samma slags seismiska vågor inuti som vår sol har. Stjärnors pulseranden är Corots andra paradgren vid sidan av sina planetupptäckarförmågor.

Bild: Corot exo-team
Julen har kommit tidigt i år, säger Corots svenske projektledaren Malcolm Fridlund i ESAs pressmeddelande. En av klapparna i fråga är denna graf på hur stjärnan COROT-exo-2:s komplicerade flimrande, som avslöjar hur stjärnan bleknar och ljusnar när planeten åker framför den. Planeten är större än Jupiter och befinner sig bara sex gånger stjärnans radie från sin sol. (Bild: Corot exo-team)

Andra bloggar om: , , , , ,

2 KOMMENTARER

  1. Huh? En planet? Större än jupiter? Som måste bekräftas från marken? Så mycket för att fungera över förväntan och kunna upptäcka planeter i jordens storleksklass. Snacka om antiklimax.

Comments are closed.