Bild: S. Mattila
Superskarpa bilder i infrarött och synligt ljus från både jätteteleskopen VLT och Hubbleteleskopet har kombinerats i det här kortet på trippelgalaxkrocken som fått smeknamnet ’Fågeln’. (Bild: ESO/Väisänen m fl/S. Mattila)

Ett forskarlag lett av finländaren Petri Väisänen (i vilket mina stockholmskollegor Angela Adamo och Göran Östlin ingår) har upptäckt en mäktig galaxkollision med hela tre galaxer inblandade. I krocken, som pågår 650 miljoner ljusår härifrån, åker en mindre galax i hisnande 400 kilometer i sekunden igenom just där två galaxer tidigare hållit på att gå ihop. Resultatet påminner om en fågel med utsträckta vingar. Kollisionen har gjort att den lilla snabba galaxen nu bildar nya stjärnor i en takt på ungefär 200 solar per år. Att krockar sparkar igång nya stjärnor är välkänt, men hur det går till i detalj är man mindre säker på. Den dramatiska trion som bildar Fågeln blir ett avlägset men fint forskningslabb för astronomer som studerar hur galaxer blir till.
Originalartikel på ArXiv
Pressmeddelande hos ESO
Andra bloggar om: , , , ,