Franska rymdteleskopet Corot har sedan i februari letat planeter som tillfälligt skymmer sina stjärnor när de åker framför dem. Det sägs funka över förväntan. Hur många nya planeter har den kunnat upptäcka, och vad betyder det för den framtida jakten på andra jordar? Snacket har börjat i bloggosfären, och enligt en mycket väl underrättad källa så kommer Corots första riktiga resultat att offentliggöras omkring nästa måndag (då exoplanetförfattaren Doris Lessing missar eventuell konversation om nyheten på Nobelfesten). Håll koll på Corots hemsida hos ESA. Och så här förstås.

Bild: NASA JPL
Enligt Planetquests manick så känner vi till 267 exoplaneter idag. Hur många fler blir det nästa vecka? (Bild: NASA JPL)

Är du redan vilse bland alla nya planeter runt främmande stjärnor så finns trevliga saker på webben. Exoplanet.eu är lite torr men innehåller allt om alla de nya planeterna. En roligare sajt är NASAs Planetquest där man bland annat kan ladda ner ett litet verktyg till skrivbordet som alltid visar det senaste antalet exoplaneter. För amatörastronomer så finns t ex internationella projektet transitsearch.org där man får hjälp med att göra just samma slags observationer som Corot. Är du snarare datanörd och vill hitta planeter själv bland proffsens mätningar, kolla istället projektet och webbsajten systemic.
Andra bloggar om: , , , , ,