Tidigast på torsdag kväll ska rymdfärjan Atlantis lyfta mot Internationella rymdstationen. Det blir årets fjärde rymdfärjetur, ett år efter Christer Fuglesangs resa med Discovery. Sydsvenskan rapporterar om den europeiska labbmodulen Columbus som åker upp med Atlantis. Svenska forskare intervjuas, till exempel Karolinska institutets Dag Linnarsson som (med ett öga på Mars) intresserar sig för hur astronauters ben klarar långa perioder i rymden. Som av en händelse så släpps nya singeln med Kent på onsdag (Eskilstuna-Kuriren, Oswalds Popcorn), och den heter just Columbus. Texten hänvisar snarare till upptäcktsresanden Christofer Columbus än till ESAs forskningslabb. Å andra sidan har kopplingen mellan Kent-låtar och rymden gjorts tidigare så kanske timingen ändå inte är någon slump.
ESAs nya Columbus-blogg
NASAs rymdfärjesida (med ny design)
Astrowebb bevakar som alltid

Bild: ESA
ESAs forskningslabb Columbus intar rymdstationen ISS lagom till helgen. Som en inflyttare från Eskilstuna i Stockholm 1993, om man ska (över)tolka Jocke Bergs låttext med samma namn. (Bild: ESA)

Andra bloggar om: , , ,