Årets fjärde och sista rymdfärjeflygning har skjutits upp till tidigast 2 januari (TT/Aftonbladet, SVT, Rymden i dag, Astrowebb). Felen med bränsletankssensorerna kräver mer tid att lösa än beräknat och uppskjutningsfönstret varar bara till på torsdag. Sensorerna i fråga har varit kinkiga förr, varför NASA tidigare skärpt kraven på att samtliga ska funka felfritt vid uppskjutning. Det har varit som ett moln hängande över oss, säger NASAs operationschef Bill Gerstenmaier till space.com, och beklagar att de tidigare försök till at laga felen inte funkat. På Spaceflight Now förklarar Gerstenmeier dock att förseningen inte kommer att äventyra tidplanen för rymdstationen ISS’ uppbyggnad. Nu blir 2008 ännu ett lite väl spännande rymdfärjeår, med planerade uppdrag till ISS även i februari och april före flygningen till Hubbleteleskopet i augusti.
Andra bloggar om: , , , , , ,

Bild: Stephane Corvaja, (c) ESA
Solnedgång på Kennedy Space Center och rymdfärjan, kvar på marken till höger i bilden. Bilden är från ESAs blogg om europeiska rymdlabbet Columbus. Columbus får nu vänta tills januari innan det når rymdstationen. (Bild: Stephane Corvaja, © ESA)