Julhelgens största astronyhet är väl den lilla asteroiden som kanske träffar Mars den 30 januari. ’Jätteasteroiden’, om man trodde Aftonbladets rubriksättare — heder åt bloggaren Yngve som påpekade felet i artikeln (som annars är helt okej). Banan är nu bättre känd än när asteroiden 2007 WD5 upptäcktes, och risken att den träffar Mars är nu cirka 3,6 procent, eller 1 chans på 28. Sannolikt slipper Mars få en ny kilometerstor krater. 2007 WD5 tros vara ungefär lika stor som stenbumlingen som exploderade över Sibirien som den kända Tunguska-händelsen för 100 år sedan.
Blogginlägg hos Sky & Telescope
Om de senaste mätningarna hos NASA
Andra bloggar om: , , , ,

Bild: NASA/JPL
Asteroiden 2007 WD5 är på väg in mot Mars på en bana lik den blåa linjen. Exakt var den kommer att vara den 30 januari, kl 11.56 är ännu oklart, men om den har riktig otur så träffar den Mars yta och kan lära oss mer om hur asteroidnedslag kan gå till. (Bild: NASA/JPL)