För första gången har det reflekterade ljuset från en exoplanet kring en annan stjärna observerats. Det är ett internationellt team med bas i Zürich, inklusive finske Vilppu Piirola från Tuorla, som använt ett teleskop tillhörande svenska Kungliga Vetenskapsakademien för att göra sina observationer.

Bild: ETH Zürich, S.V. Berdyugina
En målning av hur det reflekterade ljuset från en exoplanet kring en annan stjärna kan se ut (Bild: ETH Zürich, S.V. Berdyugina)

Eftersom reflekterat ljus är polariserat (dvs ljusvågorna svänger på ett bestämt sätt) kan man filtrera ut det från det opolariserade ljuset från stjärnan, och därmed få en mycket starkare signal från den blänkande planeten.

Tidigare studier av stjärnan HD189733 i stjärnbilden Räven har med indirekta medel visat att det verkar finnas en stor Jupiterliknande planet där (som därför kallas HD189733b), och det är antagligen från den som man nu lyckats se det reflekterade ljuset.

Läs mer om upptäckten i pressreleasen hos EurekAlert