Ska vi resa till stjärnorna så får vi nog börja med Proxima Centauri, den närmaste stjärnan efter solen. Blott 4,24 ljusår bort ligger Proxima, en röd dvärg som kanske blossar upp lite för ofta för att liv ska kunna klara sig där. Men på AAS-mötet i Austin har astronomen Edward Guinan och kollegor rapporterat om sin detaljerade studie av hemtrevlighetsgraden i närheten av vår närmaste grannstjärna, och funnit att den inte är mer aktiv magnetiskt sett än solen. Sedan tidigare vet man att inga planeter i Jupiters storlek kan finnas runt stjärnan, men Neptunusar kan man inte utesluta. Stjärnans metallhalt är dessutom högre än solens, så steniga planeter som jorden borde vara lätta att bilda. I den beboeliga zonen runt Proxima, ungefär 10 miljoner kilometer från stjärnan, skulle det trots allt vara kämpigt för eventuella livsformer. En planet så pass nära stjärnan skulle alltid ha samma sida riktad mot den, något som betyder en stormig tillvaro för den planet som lyckas behålla sin atmosfär.
Pressmeddelande hos Therese

Bild:  Digitized Sky Survey U.K. Schmidt Image/STScI
Stjärnan Proxima Centauri, vår närmaste granne i universum, kanske har trots allt ett planetsystem där liv inte är helt uteslutet. (Bild: Digitized Sky Survey U.K. Schmidt Image/STScI)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.